Reisinformatie Tanzania en Zanzibar

Algemene reisinformatie Tanzania en Zanzibar

Tanzania is dé bestemming voor de safariliefhebber! Laat je meeslepen door de ongerepte en schitterende natuur, met op de achtergrond de besneeuwde top van de Kilimanjaro. Bezoek de vele nationale parken en reservaten waar zowel impala’s als inheemse vogelsoorten als de ‘Big Five’ gespot kunnen worden. Maar er is meer! Na een onvergetelijke tocht door de ‘bush’ is het tijd voor totale ontspanning. Heerlijk relaxen en bijkomen aan de prachtige witte stranden van Zanzibar, af en toe een duik nemen en genieten van de indrukwekkende onderwaterwereld met zijn kleurrijke vissen en koraalriffen. Dát is Tanzania en Zanzibar op zijn best!

Vlag tanzania-vlag

De Tanzaniaanse vlag is opgebouwd uit verschillende vlakken en kleuren. Een brede diagonale zwarte band deelt de vlag in twee en heeft aan beide kanten een gele rand. De bovenste driehoek is groen gekleurd en de onderste driehoek blauw. Elke kleur heeft een betekenis en samen vormen ze de kernwoorden voor Tanzania. De groene kleur staat voor de vegetatie in Tanzania. Dit land is door zijn bodem, klimaat en regenval erg vruchtbaar en daardoor rijk aan diverse soorten groenten en fruit. De twee gele randen staan voor de rijkdom aan delfstoffen, zoals goud, edelstenen, ijzer, zilver, koper, platina, zink en tin. De zwarte band staat voor de huidskleur van bijna alle Tanzanianen. Tot slot staat de blauwe kleur voor de Indische Oceaan waar Tanzania aan grenst en waar Zanzibar door omringd is. Deze vlag zul je overal in het land tegenkomen aangezien de Tanzanianen trots zijn op hun land en vlag.

Taal

In Tanzania wordt Swahili gesproken, net zoals in Kenia, Uganda, Congo en Rwanda. In Tanzania en Kenia is Swahili de officiële voertaal, maar de taal kent veel dialecten. Swahili is een mengeling van de traditionele bantoetalen, beïnvloed door de Arabische, Portugese en Hindi talen en van oudsher een ware handelstaal. De benaming Swahili is afkomstig uit het Arabisch en betekent letterlijk “van de kust”, wat direct gelinkt is aan de handel die gedreven werd tussen de Oost-Afrikaanse en Arabische landen.

 

Voor ons lijkt Swahili een ingewikkelde taal, maar in feite is het een vrij eenvoudig te leren, fonetische  taal. Iedere letter en ieder woord worden precies geschreven zoals ze worden uitgesproken. De taal klinkt erg vriendelijk en lokale mensen waarderen het heel erg als je een aantal woorden Swahili spreekt. Hieronder vind je een aantal belangrijke en leuke woorden om te kennen voordat je aan je reis naar Tanzania begint:

Jambo =   Hallo

Mambo =  Hallo, hoe gaat het?

Poa =  Goed

Habari ya asubuhi = Goedemorgen

Usiku mwema =  Fijne nacht

Chakula njema =  Eet smakelijk

Safari njema =  Goede reis

Karibu Zanzibar =  Welkom op Zanzibar

Geschiedenis

Al voor het jaar nul trokken Bantoestammen en Nilotische volkeren naar Tanzania. Door de jaren heen vestigden er zich ook Arabische en Perzische handelaren die voornamelijk rond het jaar 500 langs de kust actief waren. Door de aanwezigheid van deze volkeren kwam rond de 11e eeuw de islam in Tanzania. Rond de 14e eeuw kwam door de handel in slaven, goud en ivoor de welvaart op gang. Op 26 april 1964 verenigde het land Tanganyika (dat op 9 december 1961 onafhankelijk was geworden van Engeland) zich met de eilanden Zanzibar en Pemba, waardoor de Federale Republiek Tanzania ontstond.

Staatsinrichting en staatsvorm

Het vasteland van Tanzania en het eiland Zanzibar hebben beide een eigen grondwet. Zanzibar heeft bovendien een eigen president en parlement. De verkiezingen op Zanzibar vinden gelijktijdig plaats met de verkiezingen op het vasteland.

Beide parlementen worden gekozen voor een periode van vijf jaar, de uitvoerende macht ligt in handen van de president. De president is staatshoofd, regeringshoofd en opperbevelhebber van het leger en legt verantwoording af aan de Nationale Vergadering.

Wetenswaardigheden van Tanzania & Zanzibar

 • Geografie

Map Africa-001Tanzania ligt verticaal gezien in het midden van Afrika en is één van de Oost-Afrikaanse landen. Dit prachtige en ongerepte land ligt op de evenaar en grenst aan de Indische Oceaan. Samen met Mafia Island, Pemba Island en het welbekende Zanzibar is Tanzania 22,5 keer zo groot als Nederland. Ook al behoort het niet tot de grootste landen van Afrika, het is vrij bijzonder dat er acht verschillende landen aan Tanzania grenzen. In het noorden zijn dat Kenia en Uganda, in het westen Congo, Rwanda en Burundi en in het zuiden Zambia, Malawi en Mozambique. Hét centrum voor de safariliefhebber en de ideale bestemming voor ieder reistype.

Zoals vaak in Afrikaanse landen heeft Tanzania twee hoofdsteden: Dodoma als de politieke hoofdstad en Dar es Salaam als de commerciële hoofdstad. Deze steden zijn samen met een aantal andere steden zoals Arusha, Moshi en Stone Town verder ontwikkeld en absoluut de moeite waard om een bezoek aan te brengen. Hier kruisen de Afrikaanse en Westerse culturen elkaar steeds meer en kun je genieten van diverse keukens.

 • Flora & fauna

Het landschap van Tanzania is erg gevarieerd met savannes, steppen en tropische bossen. Hoogvlaktes en dalen wisselen elkaar af. Als je Tanzania bezoekt, is een safari een absolute must! Het is van oudsher dé safaribestemming van Afrika en dat is niet voor niets. Er is een grote variëteit aan vegetatie. Langs de kust en de rivieren bestaat de plantengroei uit hoge kokospalmen, mangrovebossen en tropische regenwouden. De bodem is hier zeer vruchtbaar, waardoor de gebieden bij uitstek geschikt zijn voor het telen van mango’s, citroenen, sinaasappels en andere tropische vruchten. Daarnaast zijn hier ook een groot aantal tropische bloemen en planten te vinden. Achter de kustlijn verandert het groen in een savannelandschap met doornstruiken, schermacacia’s en apenbroodbomen, beter bekend als de baobabbomen. Deze vegetatie strekt zich uit over het gehele oosten en noorden. De verschillende vulkaanhellingen zijn voornamelijk bedekt met uitgestrekte hooglandbossen.

Naast de prachtige en ongerepte natuur staat Tanzania ook bekend om een enorm gevarieerde dierenwereld. Niet alleen de ‘Big Five’ (olifant, neushoorn, buffel, leeuw en luipaard) zijn hier te zien, maar ook giraffen, zebra’s, nijlpaarden, cheeta’s, hyena’s, gnoes, antilopen, gazellen, apen en flamingo’s. Maar er is nog veel meer: giftige slangen zoals de cobra, de ‘black mamba’ en de pofadder leven in de graslanden en langs rivieren, evenals de python.

 • Klimaat

Aangezien Tanzania op de evenaar ligt, is de temperatuur het gehele jaar aangenaam tussen de 22 en 30 graden. In het noordoosten van Tanzania heerst een bergklimaat en is de temperatuur een stuk milder. ‘s Nachts koelt het hier heerlijk af. Aan de kust en op Zanzibar liggen de temperaturen een stuk hoger en is de luchtvochtigheid ook hoger. Deze tropische temperaturen zorgen voor een aangenaam verblijf op het prachtige eiland en aan de kust.

Tanzania en Zanzibar kennen twee regenseizoenen door het jaar heen. Het eerste seizoen is ongeveer van maart tot en met mei en wordt de “lange regentijd” genoemd vanwege de lange buien die kunnen vallen zowel op het vasteland als op Zanzibar. Van oktober tot en met december is de “korte regentijd”. In deze periode valt er relatief meer regen maar zijn de buien korter. De temperatuur blijft aangenaam en deze regenperiodes zorgen voor een prachtig landschap en een goede oogst.

 • Bezienswaardigheden

Tanzania is een droombestemming voor iedere reiziger. Het land is zeer divers en er zijn voor iedereen genoeg bezienswaardigheden om de reis tot een onvergetelijke herinnering te maken. Op het vasteland zijn voornamelijk de nationale parken een genot om te bezoeken. In het noorden van Tanzania liggen de bekendste parken als de Serengeti, de Ngorongoro crater en uiteraard de hoogste berg van Afrika, de Kilimanjaro. Stuk voor stuk prachtige natuurverschijnselen die meer dan de moeite waard zijn om te bewonderen. Naast deze noordelijke parken heeft Tanzania nog veel meer bijzondere en unieke plekken die niet overgeslagen mogen worden. Zo heb je in het zuiden van Tanzania de Selous Game Reserve, het grootste natuurpark van Tanzania zonder hekken en nog puur en ongerept. Een lust voor het oog en de camera, want hier zitten de wilde dieren in groten getale. Als enige park in Tanzania mag hier buiten de normale paden gereden worden, waardoor je op een steenworp afstand van de meest prachtige dieren kunt komen.

Wil je naast de wilde en ongerepte natuur ook heerlijk relaxen op parelwitte stranden? Dan is een verblijf op Zanzibar een ideale verlenging van je reis. Hier kun je in een hangmat onder een wuivende palmboom optimaal nagenieten van je safari. Stap met je blote voeten in het zachte zand en laat de Afrikaanse zonnestralen je een gezonde tint geven. Maak een romantische strandwandeling in de rood ondergaande zon en maak kennis met de verschillende culturen in het hoofdstadje Stone Town. Kortom, Zanzibar is de ideale plek om je vakantie en reis af te sluiten.

 • Wetenswaardigheden

Een leuk weetje over Tanzania is de herkomst van deze naam. Tanzania bestaat van oudsher uit twee federaties: Tanganyika en Zanzibar en de naam Tanzania is afkomstig van deze twee federaties. Beide federaties gebruiken hun eerste lettergreep: Tan – Zan – ia.

 Cultuur

 • Bevolking

Gezien de oppervlakte van Tanzania is het niet verassend dat dit land meer dan 51 miljoen inwoners telt. Verspreid over het gehele land komt dat neer op 50 bewoners per km2. De meeste inwoners wonen echter in de grote steden, waardoor je kilometers lang geen huizen en/of inwoners tegenkomt als je in de ongerepte natuur rijdt.

Al deze inwoners kunnen tot op de dag van vandaag nog worden onderverdeeld in 130 traditionele stammen; bevolkingsgroepen die hun eigen tradities en rituelen naleven en vaak zeer primitief gehuisvest zijn. Met 15% van de totale bevolking is de Nyamwezi stam de grootste stam in Tanzania. Voor veel mensen de ”Masaai” de bekendste stam. Deze stam komt uit het noorden van Tanzania en is herkenbaar aan rode doeken die zij als kleding dragen, een grote stok en hun lange en slanke postuur.

 • Cultuur

Waar je ook bent in Tanzania en met welke stam je ook te maken hebt, kenmerkend is de vriendelijkheid van de bevolking. Toeristen worden overal hartelijk verwelkomd met een gulle lach. De stammen zijn erg trots en vinden hun eigen stam meestal de beste en belangrijkste. Gebruik daarom nooit de woorden ‘zwarte’ (blacks) en ‘kleurling’ (coloured), maar noem deze mensen Afrikanen.

Muziek en dans spelen een grote rol in het leven van de meeste Tanzanianen. Ze zijn hiermee opgegroeid en het ritme zit letterlijk in hun bloed. Zowel vreugde als verdriet worden hier mee geuit, maar ook genezing bij ziekte en het verjagen van boze geesten. Zodra zij muziek horen, beginnen ze te dansen en te stralen; iedereen is welkom om aan te sluiten. Tanzanianen zijn erg creatief en weten van allerlei materialen instrumenten te maken. De mooiste trommels en drums in allerlei toonaarden maar ook snaarinstrumenten worden bij voorbeeld gemaakt van kalebassen en kokosnoten.

 •  Religie

Religie vormt een belangrijk onderdeel van het leven van de meeste Tanzanianen. Op het vasteland is ongeveer 30% van de bevolking christelijk, 35% islamitisch en 35% belijdt een Inheems geloof. Deze geloofsovertuigingen leven in goede vrede naast en met elkaar. In vrijwel iedere stad zie je de kerk naast de moskee staan en beide worden druk bezocht. Op Zanzibar hangt ruim 95% van de bevolking het moslimgeloof aan. Aangezien religie voor de lokale bevolking belangrijk is, dien je dit met respect te behandelen en je hier enigszins in aan te passen tijdens je verblijf in Tanzania en op Zanzibar.

 • Eten & drinken

Normaliter staat Afrika niet direct bekend om zijn veelzijdige en smaakvolle keuken. Het tegendeel is echter waar en voor de liefhebber zijn er genoeg nieuwe smaken en maaltijden te proeven tijdens je verblijf in Tanzania. Voornamelijk op Zanzibar waar veel verschillende kruiden de heerlijke smaken versterken kun je heerlijk genieten van alle vissoorten en andere lekkernijen uit de oceaan.

De lokale bevolking kookt vrij neutraal, maar te allen tijde met verse groenten en producten. De meeste mensen zijn gek op vlees en vis, maar ook frietjes en rijst staan dagelijks op het menu. Typische lokale gerechten zijn ugali (een stoofpotje van vlees, mais en bonen), nyama choma (gegrild vlees) en uij (zoete pap). Door de tijd heen en door de komst van alle toeristen en experts serveert Tanzania steeds meer westerse gerechten, zoals hamburgers, pizza en pasta. Heerlijk en afwisselend, aangezien zij hier hun eigen draai aan geven.

Praktische reisinformatie

 • Geldzaken

De munteenheid in Tanzania is de Tanzaniaanse Shilling. Er wordt zowel met munten als biljetten betaald. Het grootste biljet is TSH 10.000, ongeveer €5,-. Overal kan met lokaal geld betaald worden en onderhandelen is heel gebruikelijk. Voornamelijk op de markt of op straat kan er onderhandeld worden over de prijs. Wees te allen tijde vriendelijk en respectvol en kom samen tot de gewenste prijs.

Alhoewel Tanzania zich steeds verder ontwikkelt, is het land nog niet vergelijkbaar met de westerse wereld. Zeker kijkend naar geldzaken is het belangrijk dat je hier goed op voorbereid bent. Pinautomaten zijn enkel in de grotere steden te vinden en betalen met de pinpas is in de meeste restaurants en/of winkels niet mogelijk. Vandaar dat wij aanraden voldoende contant geld mee te nemen wanneer je op safari gaat. Bij de pinautomaten kun je meerdere keren achter elkaar pinnen zodat je voldoende cash hebt voor een periode waar pinnen niet tot de mogelijkheden behoort. Voordat je uit Nederland vertrekt, dien je wel je bank te informeren dat je buiten Europa reist zodat je in Afrika kunt pinnen. Amerikaanse dollars worden vaak ook geaccepteerd en kunnen bij een wisselkantoor omgewisseld worden voor lokaal geld. Houd er rekening mee dat USD biljetten uit 2005 of ouder niet geaccepteerd worden.

 

Ook in Tanzania is het gebruikelijk om fooi te geven in restaurants, hotels en aan kamermeisjes en chauffeurs. Hier zijn geen vaste regels voor en het is aan iedereen voor zich hoeveel fooi je wilt geven. Vaak is 10% fooi een gebruikelijk bedrag in de horeca en USD 5,- per dag per persoon voor een chauffeur of gids. Fooien worden erg gewaardeerd, bepaal de hoogte van de fooi op basis van je gevoel.

 • Duurzaam toerisme en milieu

Tanzania en Zanzibar zijn een bijzondere en unieke bestemming voor vakantie. De ongerepte natuur en de traditionele cultuur staan garant voor een geslaagde reis waar je nog lang van zult nagenieten. Het is belangrijk dat deze natuur en cultuur behouden blijven, vandaar dat duurzaam toerisme en respect naar mens en natuur hoog in ons vaandel staan. Wij werken voornamelijk samen met lokale leveranciers en gebruiken verse producten uit de omgeving. Wij stimuleren deze business en vinden het belangrijk dat de lokale mensen een eerlijke kans krijgen. Daarnaast zijn deze geleverde producten in goede staat en maken zij uw Tanzaniaanse beleving compleet.

Tevens werken we voornamelijk samen met lokale medewerkers. Mannen en vrouwen uit de nabije omgeving of uit andere delen van Tanzania houden de resorts en safari’s draaiende. Hun vriendelijkheid en behulpzaamheid dragen bij aan de unieke ervaring die je zult beleven in onze resorts.

 • Fotografie, film & video

Tanzania is een paradijs voor iedere fotograaf. Of je nu professioneel, hobby- of vakantiefotograaf bent, in dit land schiet je de mooiste en jaloersmakende plaatjes. Normaal al prachtig om te bekijken in tijdschriften en op televisie, maar nog bijzonderder om met eigen ogen te zien. Vergeet daarom niet voldoende cameramaterialen mee te nemen, zodat je iedere gebeurtenis als herinnering op foto of video kunt vastleggen. tanzania-fotografie

Bij het fotograferen of filmen van lokale mensen dien je rekening te houden met hun cultuur. Afrikaanse stammen zijn vaak trots en religieus, dus respecteer hun geloof en cultuur. Vraag altijd eerst toestemming als je een foto wilt maken van lokale mensen. Probeer het niet stiekem te doen of zonder te vragen, want dit wordt niet gewaardeerd en kan verkeerd vallen bij degene die je probeert te fotograferen of omstanders die het zien. Foto’s of videobeelden maken van de president, politieke leiders, militairen en/of militair terrein is verboden en wordt absoluut afgeraden.

 

 

 • Reisdocumenten & visa

Reizigers met de Nederlandse nationaliteit dienen bij aankomst op het vliegveld een toeristenvisum aan te schaffen. Hiervoor dien je een formulier in te vullen en USD 50 per persoon te betalen. De kosten kunnen zowel cash als met credit card betaald te worden. Je paspoort dient minimaal zes maanden geldig te zijn na afgifte van het visum en je moet minimaal twee lege tegenover elkaar liggende visumpagina’s hebben.

 • Veiligheid

Er gaan verschillende geruchten en verhalen over de veiligheid in Tanzania. Veel mensen zien Afrika als één land en beschouwen ieder land als onveilig. Het tegendeel is waar wat betreft Tanzania. De bevolking is over het algemeen zeer vriendelijk en gastvrij. Je wordt warm ontvangen, mensen helpen je graag als je vragen hebt en je zult een relaxte en goede sfeer ervaren in dit land. Je dient je echter wel altijd bewust te zijn van bepaalde situaties en zodra het donker wordt, wordt het afgeraden over straat te lopen. Overal zijn taxi’s te verkrijgen die je snel en veilig van A naar B brengen voor een lage prijs. Ook dien je logisch na te denken en niet open en bloot rond te lopen met dure apparatuur, sieraden en geld. Een groot deel van de bevolking leeft in armoede en is zeer zorgzaam voor hun familie. Wees daarom te allen tijden voorzichtig met je spullen, houd je tas in de gaten en loop nergens mee “te koop”.

 • Gezondheid

We raden je aan om tijdens de voorbereidingen op de reis naar Tanzania contact op te nemen met de GGD en/of (reis)dokter. Zij kunnen je passend advies geven over de verplichte en aanbevolen vaccinaties en eventuele malariatabletten. Daarnaast raden wij aan altijd een bepaalde basismedicatie mee te nemen voor het geval je ergens last van krijgt. Hieronder vallen paracetamol, ORS en deet of een ander muggenwerend middel.

 

Het leidingwater in Tanzania is niet geschikt voor consumptie. Drink alleen mineraalwater uit een fles. Deze flessen kun je in het resort krijgen of op straat kopen voor een laag bedrag. Check altijd of de fles goed afgesloten is, voordat je deze aanneemt en opent.

 • Verkeer

In Tanzania en op Zanzibar wordt links gereden. Er komen elke maand meer auto’s op de weg en het verkeer kan, voornamelijk in de grote steden, erg druk en hectisch zijn. Alhoewel er  ook verkeersregels gelden, is het verkeer hier niet te vergelijken met het verkeer in Nederland en dien je extra voorzichtig te zijn. Steek nooit zomaar een straat over en controleer altijd je eigen veiligheid.

Mocht je graag zelf de weg op gaan in een auto of op een scooter, zorg er dan voor dat je een Internationaal rijbewijs uit Nederland meebrengt. Dit dien je te allen tijde samen met je officiële rijbewijs bij je te dragen als je de weg op gaat. Er zijn regelmatig politiecontroles op de weg, waar iedereen aangehouden wordt voor controle. Wees altijd netjes en respectvol naar de agent toe en laat je documenten zien.

 • Openbaar vervoer

Overal in Tanzania en op Zanzibar kun je gebruik maken van openbaar vervoer. Deze manier van reizen is zeer goedkoop en een ware uitdaging. In alle steden rijden minibusjes die je van A naar B brengen binnen de stad. Zij rijden vaste routes en je kunt in- en uitstappen waar je maar wilt. De grote afstanden tussen de grote steden op het vasteland worden overbrugd door grote touringcarbussen. Deze heb je in diverse klassen en zijn over het algemeen erg goedkoop. Beide bussen, de minibusjes en de touringcarbussen, worden over het algemeen veel gebruikt door de lokale bevolking, waardoor ze vaak erg vol zitten. Niet alleen met mensen, maar ook hun bagage zoals koffers, emmers, levende kippen en andere levensbehoeften. Als je de tijd en het lef hebt, is het openbaar vervoer een ware uitdaging. Zo niet, raden wij aan taxi’s te nemen en georganiseerde reizen te boeken.

 • Kleding:

Het is altijd lastig om je koffer in te pakken voor een bestemming waar je nog nooit eerder bent geweest. Vandaar dat wij je graag een handje helpen bij je paklijst. Neem voldoende luchtige, katoenen kleding mee. Het dragen van laagjes is ideaal aangezien de temperatuur gedurende de dag kan variëren. Daarnaast is een paraplu of regenjas ook altijd handig om in je koffer te hebben, mocht je in een tropische regenbui terecht komen. Voor de safari worden stevige dichte schoenen aanbevolen zodat je goed uit de voeten kunt tijdens de “bush walk”. Tot slot is het raadzaam zwemkleding mee te nemen voor de verfrissende duik in ons zwembad en een warme trui voor de koele avonden. Voor een bezoek aan het paradijselijke Zanzibar is zonnebrand absoluut nodig. De zon is erg sterk, zelfs op een bewolkte dag kan de zon je verrassen. Zanzibar is een islamitisch eiland en het wordt enorm gewaardeerd als deze religie gerespecteerd wordt. Vrouwen dienen hun schouders en knieën te bedekken als zij in Stone Town of lokale dorpjes rondlopen. Op de resorts is het geen probleem om korte, luchtige kleding te dragen. Tot slot zijn slippers, een goede fotocamera en een flinke dosis goede zin een absolute “must have” voor in je koffer!

Parkeren bij het vliegveld

TIP: Gaat u op safari naar Tanzania, of naar Zanzibar voor een exotische Strandvakantie, parkeer uw auto dan voordelig bij het vliegveld in Nederland, België of Duitsland via Vliegen en Parkeren.

Eenvoudig alle beschikbare parkeerplaatsen rondom het vliegveld vergelijken en direct eenvoudig reserveren. Enkel betrouwbare parkeeraanbieders tegen de beste prijs, kijk snel op vliegenenenparkeren.nl.

safari zanzibar safari tanzania

Tanzania - Zanzibar