VEEL GESTELDE VRAGEN EN ANTWOORDEN

REISDOCUMENTEN & BAGAGE

Ja, uw paspoort mag niet ouder zijn dan vijf jaar en dient bij terugkomst nog zes maanden geldig te zijn.

Ook dienen meereizende kinderen te beschikken over een eigen paspoort.

Als een van de ouders reist met kinderen, dan dient u een brief mee te nemen, waarin staat dat uw (ex) partner hiervoor toestemming verleent. Voor meer informatie klik hier

Voor uw reis in Tanzania en/of op Zanzibar heeft u een toeristenvisum nodig. Deze kan ter plaatse bij aankomst in Tanzania of op Zanzibar op het vliegveld worden aangevraagd, of vooraf in Nederland. Hier zit weinig tot geen verschil in en het zal geen tijd besparen op het vliegveld van aankomst.

Mocht u het toeristenvisum bij aankomst aanvragen, dan dient u een kaart in te vullen met de volgende gegevens:

– Achternaam (Surname)

– Voornamen (Other names)

– Paspoortnummer (Passport No)

– Datum van uitgifte paspoort (Date of Issue of Passport)

– Geboortedatum & -plaats (Date and place of birth)

– Nationaliteit (Nationality) – Man/vrouw (Male/Female)

– Huidig land van verblijf (Country of current residence)

– Aantal personen die meereizen op hetzelfde paspoort (Number of other persons travelling on your passport)

– Aantal dagen in Tanzania/Zanzibar (Intended lenght of Stay)

– Vluchtnummer (Flight/vessel No) – Reden van reizen (purpose of travel)

– Adres van Hotel in Tanzania/Zanzibar (Physical address while in Tanzania)

– Vervoersmiddel (Mode of Travel) – Datum (date)

– Handtekening (Signature)

Deze kaart dient ingevuld te worden op het vliegveld. Hierna dient u 50 Amerikaanse dollars te betalen bij de kassa. De voorkeur gaat uit naar creditcardbetaling, maar indien niet mogelijk kunt u ook contant betalen. Enkel briefjes van 50 Amerikaanse dollars worden geaccepteerd, die onbeschadigd zijn en niet ouder dan 2006.

Na betaling wordt er een digitale pasfoto en vingerafdrukken van u gemaakt die op u visum komt. Dit visum wordt gedrukt en in uw paspoort geplakt. Met dit visum kunt u binnen Tanzania en Zanzibar reizen.

Het afsluiten van een reis- en annuleringsverzekering is niet verplicht, maar wel sterk aan te raden, want er kan altijd iets onverwachts gebeuren. Vaak dekt uw eigen zorgverzekering niet alle kosten in het buitenland en een aanvullende reisverzekering wel. De annuleringsverzekering is o.a. van belang indien u uw vakantie, vanwege bepaalde omstandigheden, moet annuleren, of indien u uw vakantie vroegtijdig moet beeindigen. Er zijn diverse mogelijkheden voor het afsluiten van een reis- en annuleringsverzekering en u kunt dat doen bij diverse verzekeringsmaatschappijen en banken.

U krijgt altijd van ons de voucher per e-mail opgestuurd. Hierin staat uw programma met accommodaties, transfers en eventuele excursies. Wij raden u aan deze uit te printen en bij u te hebben tijdens de rondreis. Zo heeft u ten alle tijden de juiste gegevens bij u. De voucher wordt meerdere malen verzonden; – Bij de bevestiging van uw rondreis samen met de factuur; – Bij het verzenden van de internationale tickets en e-tickets; – Bij het verzenden van de instructies voor het online inchecken van de internationale vlucht; – Indien er een wijziging is doorgevoerd.

– Indien wij, Paradise & Wilderness Europe BV, de internationale tickets voor u hebben geboekt, krijgt u de e-tickets via ons doorgestuurd per e-mail. Dit kan in twee vormen; o E-ticket document o E-ticket nummer – In beide gevallen dient u zelf online in te checken met deze gegevens. U ontvangt van ons de nodige informatie en een link voor het online inchecken. Mocht u vragen en/of problemen hebben met online inchecken, kunt u ons altijd bereiken tijdens kantoortijden op 076-231 00 02 (keuze nummer 1). – Het kan zijn dat er geen spaties of leestekens op het e-ticket komen te staan. Uw naam wordt dus aan elkaar geschreven en een é zal een gewone e worden op het ticket. – Alleen de eerste voornaam volgens paspoort dient op het e-ticket te staan. Het is niet nodig om meerdere voornamen te vermelden. Het niet is toegestaan om met uw roepnaam of initialen op het e-ticket te reizen. De luchtvaartmaatschappij kan u hiermee weigeren. – Getrouwde vrouwen dienen hun meisjesnaam in te vullen op het ticket. Het is niet toegestaan om met de getrouwde naam of e/v (echtgenote van) op het e-ticket te reizen. Tenzij alleen de getrouwde achternaam op het paspoort staat.

Mocht u tijdens uw (rond)reis ook nationale vluchten hebben, krijgt u de vliegtickets hiervan ongeveer 24 uur van tevoren. Deze kunt u ophalen bij de receptie waar u op dat moment verblijft. Mocht dit niet mogelijk zijn, nemen wij persoonlijk contact met u op en wordt het op een andere manier geregeld.

Online inchecken kan in de meeste gevallen vanaf 24 uur voor uw vertrektijd via de website van de luchtvaartmaatschappij waarmee u vliegt; – Tijdens het online inchecken kunt u in de meeste gevallen een stoelkeuze aangeven en andere optie, zoals; allergieën, hulp op het vliegveld etc.; – Zodra het online inchecken gelukt is, ontvangt u digitaal uw boardingpassen. Deze dient u te printen en mee te nemen naar de luchthaven; – Het is niet altijd mogelijk om online in te checken. Indien niet mogelijk, kunt u altijd op de luchthaven inchecken en ontvangt u daar de boardingpassen; – Inchecken op de luchthaven kan vanaf 3 uur voor vertrek voor vluchten buiten Europa; – Houd ten alle tijden de informatie van de luchthaven in de gaten i.v.m. vertragingen en adviezen; – Vaak is het niet mogelijk om vooraf online in te checken voor de terugvlucht vanaf Zanzibar naar Nederland. Dit dient op het vliegveld zelf te gebeuren.

 • Internationale vlucht – Op uw e-ticket staat vermeld hoeveel KG en stuks cabinebagage u mee mag nemen. Let op: de toegestane bagage kan verschillen indien u verschillende vliegtuigmaatschappijen heeft voor de heen- en terugreis; – Kijk op de website van de desbetreffende vliegtuigmaatschappij voor de voorwaarden; – Handbagage mag altijd gratis meegenomen worden. Kijk op de website van de desbetreffende vliegtuigmaatschappij voor de voorwaarden.

 

 • Nationale vlucht(en) Indien u een rondreis heeft geboekt met nationale vluchten, gelden de volgende voorwaarden met betrekking tot uw bagage

– Iedere reiziger mag 15 kg meenemen in een zachte koffer of tas

– Iedere reiziger mag een kleine handbagage tas meenemen die hij/zij bij zich kan houden

 

Indien u een combinatie reis Zanzibar – Safari – Zanzibar heeft geboekt:

– Uw overige bagage wordt bewaard in het resort waar u al verbleef voor de safari en ook terugkomt of wordt door ons naar het volgende resort gebracht, indien u na de safari naar een andere resort vertrekt.

– Mocht u direct na aankomst in Tanzania op safari gaan, dient u alle bagage mee te nemen op de nationale vlucht. Indien u dan meer dan 15 kg aan bagage bij u heeft, dan kunnen extra kosten daarvoor in rekening gebracht worden.

KLEDING & KOFFER ADVIES

Inpak stress? Niet nodig, uw vakantie begint al bij het inpakken van uw koffers. Er zijn maar een paar dingen belangrijk om mee te nemen:

 

– Paspoort

– Contant geld, pinpas, creditcard

– Internationale vliegtickets / e-tickets / boarding passen

– Verzekeringspapieren & inentingenboekje

– Zomerse kledij & zwemkleding

– Een warm vest / trui en lange broek voor de avonden

– Dichte schoenen voor tijdens de eventuele wandelingen door de bush

– Anti Muggen lotion met ‘Deet’ (factor 40-50)

– Eventueel ‘after bite’

– Veel goede zin!

Tip: Tijdens een safari rondreis, het liefst uw bagage in een of meerdere zachte tassen i.p.v. harde koffers!

 

Wij zorgen voor handdoeken, beddengoed en klamboes. Badlakens zijn soms gratis en soms ca. $ 5 per laken per verblijf.

OP SAFARI

Zodra u aankomt in Tanzania of op Zanzibar, het visum geregeld heeft en u uw bagage heeft gevonden, staat onze taxichauffeur u op te wachten.

Op Zanzibar zult u uw taxichauffeur herkennen aan het bordje met het logo van het resort waar u als eerste verblijft. De taxichauffeur zal met u verifiëren of de gegevens kloppen, voordat hij u veilig naar de bestemming brengt.

Bij uw rondreis door Tanzania (Dar es Salaam Airport en Kilimanjaro Airport) zal de taxichauffeur een bordje met uw naam erop vasthebben. Ook hij brengt u veilig naar de juiste bestemming.

Let op dat u bij de juiste taxichauffeur instapt. Er staan er meerdere die u graag willen wegbrengen, welke niet door ons geregeld zijn. Dit alles geldt ook voor taxi transfers voor of na een korte safari.

Voor uw reis naar Tanzania en Zanzibar kunt u bepaalde inentingen nodig hebben. Hier mogen wij geen advies in geven. Vandaar dat wij u doorverwijzen naar de GGD of naar de (reis)dokter. Zij helpen u graag verder en hebben de juiste informatie voor u, zodat u veilig en beschermd op reis gaat.

 • Tanzania is een land gelegen in het oosten van Afrika, aan de Indische Oceaan. Tanzania kent voor het grootste deel een tropisch savanneklimaat waarbij de temperatuur gedurende het gehele jaar tussen de 27 en 32 graden Celcius ligt. In de avonden en vroege ochtenden kan de temperatuur wat lager liggen en kouder aanvoelen. In het oosten van Tanzania is er sprake van twee regenperiodes; mei-juni & begin december. In deze periode kan er meer regen vallen dan normaal. In het Noorden van Tanzania kan het ’s avonds in bepaalde periodes flink afkoelen, mede omdat het landschap daar een stuk hoger ligt. Neem dus ook altijd iets van warme kleding mee voor de avonden en de vroege ochtend.

 

 • Zanzibar is een eiland voor de kust van Tanzania in de Indische oceaan. Zanzibar heeft het gehele jaar een heerlijk en aangenaam tropisch klimaat. De temperaturen liggen hier het gehele jaar rond de 30 graden Celsius. Er zijn twee regenperiodes op Zanzibar; mei-juni & begin december. In deze periode kan er meer regen vallen dan normaal.

In Tanzania komt helaas nog malaria voor en hiervoor kunt u malaria tabletten slikken. Wij mogen hier echter geen advies in geven en daarvoor raden wij u aan om contact op te nemen met de plaatselijke GGD of de (tropen)dokter.

Wij raden u aan, ook als u malariatabletten slikt, om u vooral ’s morgens en tijdens het donker worden in te smeren met anti-muggen lotion met ‘Deet’ (factor 40-50). U kunt dit in Nederland Deet kopen bij diverse drogisterijen, outdoor winkels en uw apotheek.

In de Lodges, Resorts en Tented Camps zijn altijd bedden met muskietennetten (klamboes) aanwezig.

VALUTA – BETAALMIDDELEN EN TAAL

In Tanzania en op Zanzibar wordt er nog voornamelijk betaald met contant geld. Op vele plekken is het niet mogelijk om met een creditcard te betalen. Betalen met uw pinpas is niet mogelijk in Tanzania & op Zanzibar.

Contant geld wordt overal geaccepteerd en er kan betaald worden met Amerikaanse Dollars en Tanzaniaanse Shillings. In onze resorts en kampen kunt u ook betalen met Euro’s.

Hieronder een aantal tips over de verschillende valuta & betaalmiddelen:

 • Amerikaanse dollars dienen niet ouder te zijn dan 2006
 • Wij raden aan Amerikaanse Dollars vanuit Nederland mee te nemen, zodat u altijd cash geld op zak heeft tijdens uw reis
 • U kunt ook Euro’s meenemen en deze inwisselen in een wisselkantoor, maar deze bevinden zich voornamelijk in de grote steden zoals Dar es Salaam en Arusha
 • Tanzaniaanse Shillings kunnen gepind worden in Tanzania en op Zanzibar. Houd er rekening mee dat er niet overal pinautomaten zijn. Enkel in de grotere steden en op het vliegveld zijn pinautomaten te vinden
 • Vergeet niet uw pinpas om te zetten naar “Wereldwijd gebruik”. Dit kan online via uw internet bankieren of neem contact op met uw bank.
 • Per pintransactie kunt u maximaal TZS 400.000 pinnen, wat ongeveer € 150 is. U kunt wel driemaal direct achter elkaar pinnen, indien gewenst
 • Kijk voor de juiste wisselkoers op www.xe.com
 • In onze resorts kunt u met de creditcard betalen (m.u.v. American Express). Hiervoor wordt wel 5% extra gerekend
 • Geld opnemen in de resorts en/of kampen is niet mogelijk.

In Tanzania en op Zanzibar wordt zowel Swahili (lokale taal) als Engels gesproken. Echter spreekt de lokale bevolking voornamelijk Swahili.

Swahili is een hele vriendelijke taal die door iedereen gesproken en begrepen wordt. Mocht u een aantal woorden in het Swahili kunnen zeggen, wordt dat enorm gewaardeerd door de lokale bevolking. Hieronder vindt u een aantal handige en leuke woorden om te onthouden en gebruiken tijdens uw reis.

 • Hallo = Jambo
 • (Hartelijk) bedankt = Asante (sana)
 • Hoe gaat het = Mambo
 • Welkom/ Graag gedaan = Karibu
 • Eet smaklelijk =  Chakula Chema
 • Tot ziens = Kwaheri
 • Weltrusten = Lala Salama
 • Fijne avond = Usiku Mwema

ELEKTRICITEIT & STEKKERS

In Tanzania en op Zanzibar wordt gebruik gemaakt van de stekker die hieronder staat afgebeeld. Deze verloopstekkers zijn te koop op diverse plekken als; ANWB en de HEMA. Wij raden u aan deze zelf mee te nemen, zodat u ten alle tijden uw elektrische apparaten kunt opladen. Tevens geven wij u als tip om een stekkerdoos mee te nemen, zodat u meerdere apparaten op 1 verloopstekker kan aansluiten.

Tanzania en Zanzibar hebben een voltage van 230 V. Deze kan om verschillende redenen uitvallen op ieder moment van de dag en/of nacht. Onze accommodaties hebben generatoren, waardoor uw weinig tot geen hinder heeft van de stroomuitval. Voor tijdens uw safari reis raden wij u aan om ook altijd een zaklantaarn mee te nemen in geval de elektriciteit uitvalt.

BELANGRIJKE TELEFOONNUMMERS

Uiteraard doen wij er alles aan om uw strand- en safari vakantie tot een succes te maken. Alles wordt voor u geregeld en u hoeft enkel te genieten van alles wat u meemaakt. Mocht het toch voorkomen dat u in een situatie komt waarbij u onze hulp nodig heeft, dan zijn dit de telefoonnummers die u kunt gebruiken:

 • +31 76 2310 002 – Voorafgaande aan uw reis voor al uw vragen en suggesties – Tijdens kantoortijden
 • +255 777 699 000 (Bellen & WhatsApp) –  Indien uw taxi niet op de afgesproken tijd op de plaats van bestemming is – Indien jullie een Nationale vlucht gemist hebben om wat voor reden dan ook; – 24/7 bereikbaar.
 • +255 687 661 299 (WhatsApp) – Indien u vragen heeft over uw Internationale vluchten – Geen spoed vragen – Tijdens kantoortijden

 

Alle andere vragen, problemen en/of suggesties dienen ter plaatse met de operationele manager of “Guest Relation” manager besproken te worden. Zij staan altijd voor u klaar en helpen u graag.

safari zanzibar safari tanzania

Tanzania - Zanzibar