Noordelijke Parken Tanzania

Ga mee op safari door meerdere Noordelijke Parken Tanzania, ga urenlang op gamedrive in een speciale safari jeep en aanschouw grote groepen olifanten in Tarangire, verdwaal tussen kuddes rondtrekkende wildebeesten, zebra’s en verschillende antilopen in de onmetelijke Serengeti, zie leeuwen liggen tussen het hoge gras, en luipaarden die hun prooi de boom in slepen, leer de verschillende wildsporen lezen, geniet van de vele vogelsoorten en de flamingo’s die de meren van Arusha, Lake Manyara, Lake Natron en de Ngorongoro Crater roze doen kleuren.

Spot de ‘Big Five’, ontmoet en aanschouw het leven van het trotse Maasai volk, maak wandelingen met een gids in de bergen rondom de Ngorongoro Crater, beklim de Kilimanjaro, de hoogste berg van Afrika, maak kennis met de vriendelijk lokale bevolking en luister naar de klik-klak taal van de traditioneel levende ‘Bushmen’ stammen bij Lake Eyasi en bewonder de schitterende zonsondergangen in dit unieke deel van ongerept Afrika.

Nationale Parken Tanzania

Africa Safari Camps

Safaris Noordelijke Parken Tanzania

Africa Safari Camps

Africa Safari Camps

Migratie Safari’s Serengeti

Tijdens de meeste safari rondreizen, waar de Serengeti onderdeel vanuit maakt, verblijft u altijd minimaal 2 nachten in de Serengeti, zodat u optimaal kunt genieten van dit immens uitgestrekte Nationale Park. De Serengeti (eindeloze vlaktes) heeft zijn enorme bekendheid niet alleen te danken aan de migratie (‘grote trek’), maar ook omdat zich hier de meeste ‘grote katten’ bevinden zoals leeuwen, luipaarden, cheeta’s en hyena’s.

De safari rondreizen vanaf N55 t/m N58 zijn speciaal afgestemd op het volgen van de ‘Migratie’ van de bijna 2 miljoen wildebeesten (gnoes), zebra’s en gazellen! Afhankelijk van de periode dat u wilt gaan, kunt u dan de beste keus maken, zodat u gegarandeerd dit unieke spektakel gaat zien!

Africa Safari Camps

Africa Safari Camps

Africa Safari Camps

Africa Safari Camps

Het Arusha Nationaal Park is 137 km2 groot en ligt tussen de toppen van de berg Kilimanjaro en Mount Meru en stijgt van 1.500 meter bij de Momella meren tot 4.566 meter bij de top van de Mount Meru. In het Arusha Nationaal Park leven vooral zwarte en witte colobusapen, bavianen, olifanten, giraffen, buffels, nijlpaarden, luipaarden, hyena’s, waterbokken, wrattenzwijnen en een groot aantal antilopensoorten. Er zijn geen leeuwen in het Arusha park, maar als u geluk heeft krijgt u wel luipaarden te zien.

Noordelijke Parken Tanzania

Het Arusha Nationaal Park wordt beschouwd als één van de meest geschikte plekken voor het maken van een wandelsafari, begeleidt door een gewapende ranger door het weelderige bos op de hellingen van Mount Meru. Ook kun je hier op de Momella meren een kano excursie maken, waarbij je duizenden flamingo’s kunt zien met op de achtergrond de contouren van de bergreuzen Mount Kilimanjaro en Mount Meru.

Lodges in Arusha en in het Arusha Nationaal Park zijn o.a.:

Mount Meru Game Lodge****

River Trees Lodge****

Meru View Lodge***

Outpost Lodge***

Kibo Palace Hotel****

Mount Meru Hotel*****

Planet Lodge****

Charity Hotel***

Outpost Lodge***

Karama Lodge****

Voor diverse Safari rondreizen, klik hier

Het Tarangire Nationaal Park is het 6e grootste Nationale Park van Tanzania, op ongeveer 1,5 uur rijden van Arusha. Het park kenmerkt zich door de aanwezigheid van grote concentraties olifanten, die zich vooral in de buurt van de Tarangire rivier laten zien, waar ze zich te goed doen aan het sappige gras en hun dorst kunnen lessen. Alhoewel minder bekend als de Serengeti en de Ngorongoro Crater, is Tarangire volgens safari kenners een van de best bewaarde geheimen van Tanzania.

Noordelijke Parken Tanzania

Tarangire Nationaal Park is een lang gerekt park, vanuit de zuidelijke moerassen kronkelt de Tarangire rivier richting het Burungimeer. Dit zoutmeer bevat groenblauwe algen en lokt van juli tot november duizenden flamingo’s.

Naast de meer dan 6.000 olifanten komen er in dit bijzondere fraaie park ook duizenden buffels, gnoes, impala’s, kudu’s, zebra’s, struisvogels, leeuwen, luipaarden en zelfs cheeta’s voor. Het park wordt versierd door de aanwezigheid van duizenden baobab bomen, waar je regelmatig groepjes leeuwen kunt zien die gebruik maken van de schaduw van deze typisch Afrikaanse reusachtige bomen. Door de aanwezigheid van meer dan 450 vogelsoorten is Tarangire ook een paradijs voor vogelliefhebbers.

Tijdens het droge seizoen verzamelen de wilde dieren zich rond de Tarangire rivier, die dan de laatste bron van water is in dit bijzonder mooie wild- en natuurreservaat.

In de omgeving en in  Tarangire liggen de volgend Lodges en Tented Camps:

Voor diverse Safari rondreizen, klik hier

Het Lake Manyara Nationaal Park omvat een gebied van 330 vierkante kilometer, waarvan 200 vierkante kilometer uit een soda houdend meer bestaat, waar duizenden flamingo’s en pelikanen het meer roze kleuren. Het Lake Manyara werd in 1957 tot wildreservaat verklaard en drie jaar later tot Nationaal Park benoemd. Het Lake Manyara Park ligt op ongeveer 130 km van Arusha, ingeklemd tussen de 600 m hoge hellingen van de Great Rift Vallei. Met een eendaagse safari excursie kan het Lake Manyara Nationaal park vanuit Arusha worden bezocht. Aan de zuidkant van het park bevinden zich hete zwavelbronnen bekend als
Majimoto. Noordelijke Parken Tanzania

Lake-manyara-map

Verderop verandert het regenwoud in open bossen, grasland en moerassen. Nog verderop ligt dan het zoutmeer. Het Lake Manyara meer is ook bekend vanwege de in bomen klimmende leeuwen. De leeuwen luieren een groot deel van de dag op de takken van de acaciabomen, zes tot zeven meter boven de grond. Het Lake Manyara park is het dichtstbevolkte gebied met pachyderms (viervoetige dieren) in Tanzania. Als bezoekers de poort binnengaan, betreden zij eerst het leefgebied van grote groepen bavianen en blauwe apen. Buffels en nijlpaarden hobbelen rond in de aangrenzende nijlpaard pool, waar je tegenwoordig de jeep uitkunt om op een houten platform naar de nijlpaarden en andere wilde dieren te kijken.

Lake Manyara ligt op de route naar de wereldberoemde Serengeti en de Ngorongoro Crater en wordt daarom vaak als ‘opwarmertje’ tijdens een safari rondreis door de Noordelijke Parken van Tanzania bezocht.

In de omgeving van het Lake Manyara liggen diverse Lodges en Tented Camps van middenklasse tot luxe zoals:

Voor diverse Safari rondreizen, klik hier

Lake Eyasi is een soda houdend meer op ongeveer 1000 meter hoogte en het gebied rondom het meer is net als de grote riftvallei gevormd door vulkanische activiteiten. De wanden van de riftvallei stijgen tot soms wel 650 meter hoogte indrukwekkend boven het meer uit. Naar Lake Eyasi ga je niet om het grote wild te spotten, maar hier leven vooral vele soorten exotische vogels aan de oevers van het meer.

Noordelijke Parken Tanzania

Lake Eayasi is vooral bekend om zijn bewoners, de Hadzabe die hier al meer dan duizenden jaren wonen. Ze communiceren door middel van klik geluiden en leven nog op traditionele wijze. Ze jagen nog voor hun vlees, melken hun koeien, en eten de wilde vruchten uit de bossen rondom het meer.

Lake Eyasi is een prachtige omgeving om te wandelen door de afwisselende natuur rondom het meer. Liefhebbers van vogels zijn hier op de juiste plek!

In de omgeving van Lake Eyasi kun je ervaren hoe de ‘Hadzabe’ (bushmen) hier al duizenden jaren leven op traditionele wijze. De Hadzabe mannen jagen nog met pijl en boog voor hun dagelijkse maaltijden, die voornamelijk bestaat uit gevogelte en bavianen vlees. De vrouwen verbouwen groentes en melken de koeien. Tijdens een bezoek aan de ‘bushmen’ kun je mee gaan jagen en mee eten van de gevangen prooi. Een Engelstalige gids vertelt over de gebruiken en gewoontes van deze unieke stam.

Voor diverse Safari rondreizen, klik hier

Het Lake Natron is een zoutmeer in het noorden van Tanzania, tussen de Ngorongoro Hooglanden en de Serengeti vlaktes en vormt een broedplaats voor de kleine roze flamingo’s.  In Lake Natron is het landschap meer dan de wilde dieren de belangrijkste attractie. Het gebied rond het meer, dat wordt bewoond door het Maasaï volk is dor, desolaat en angstaanjagend mooi.

Noordelijke Parken Tanzania

In het Lake Natron ligt Afrika’s enige actieve vulkaan, de Ol Doinyo Lengai, ook wel de Berg van God en heilige berg van de Maasai genoemd. Ook al is deze berg veel minder hoog als de Kilimanjaro, door het losse grind en de steile klim is het een hele toer om de top van de Oldoinyo Lengai te bedwingen.

In het Lake Natron liggen de volgende Lodges en tented Camps:

Voor diverse Safari rondreizen, klik hier

In het Serengeti Nationaal Park beleeft u de absolute klassieke Afrikaanse Safari Sfeer. De uitgestrekte savannes maken de Serengeti tot de beste plek om leeuwen, cheeta’s en luipaarden een prooi te zien doden, omdat er geen obstakels in de weg staan en je zodoende het gehele spektakel duidelijk kunt zien. De Migratie van meer dan 1,5 miljoen gnoes en 300.000 zebra’s, Grant gezalles en Thomson antilopes start in het zuiden van de Serengeti. Ongeveer 80% van de serengeti ligt in Tanzania en de overige 20% in het buurland Kenia. 

Noordelijke Parken Tanzania
SERENGETI – CHETAAH’S

Mede dankzij de Migratie (Grote Trek) is de Serengeti het beroemdste Nationale Park in de wereld.

Migratie Cyclus

Migratie-gnoes-serengetiDecember tot mei – Paren en Kalveren

Noordelijke Parken Tanzania

De Migratie cyclus begint elk jaar op de warme, stoffige vlaktes van zuid Serengeti, waar bijna een half miljoen gnoes worden geboren tussen februari en maart. Zij staan al vrijwel vanaf het moment dat zij de grond raken op hun poten en dan zijn zij klaar voor de langste reis van hun leven. Tijdens deze maanden verplaatsen de kuddes zich niet maar doen zij, grazend op de Ndutu vlaktes, krachten op voordat in april en mei de langdurige regens komen. Deze regens zorgen ervoor dat het dorre gras in de uitgestrekte Serengeti verandert in groene voedzame graslanden.

Juni – de Reis naar het Noorden

Begin juni, wanneer de regens ophouden, beginnen de kuddes zich gestaag in lange rijen over de savanne te verplaatsen. Lange linten gnoes, zebra’s en
gazellen slingeren door het hoge gras, richting de Grumeti rivier. Hier liggen enorme krokodillen, op de rivierbanken, op de loer. Een angstaanjagend schrikbeeld voor de kuddes die er langs trekken.

Juli – oktober – de Mara rivier oversteken

Omdat de vlakten steeds dorrer worden, marcheren de duizenden gnoes en zebra’s, gevolgd door de Grant gazelles en Thomson antilopes, richting het noorden, op zoek naar verse graslanden, richting de Masaï Mara in Kenia, waar de grote muur van de Riftvallei de laatste regendruppels opvangt. Begin juli staan de koplopers van de kuddes op het punt de Mara rivier over te steken, terwijl de achterhoede nog bij de Grumeti rivier kan zijn. De Mara rivier brengt de kuddes tot stilstand. Sterke stromingen, krokodillen en nijlpaarden vormen een ernstig obstakel voor het bereiken van het groene gras aan de andere oever – dit is de ultieme test voor de kuddes. De dieren kunnen wel twee weken wachten voordat zij oversteken, naar de rivier rennend om op het laatste moment weg te draaien met een trap van de hak en een wolk van stof. Uiteindelijk zal één dappere gnoe de sprong wagen, al snel gevolgd door duizenden, wanhopig over de rivier zwemmend.

November – de Trek naar het Zuiden

In november brengen kortstondige regenbuien een nieuw leven voor de graslanden van de zuidelijke Serengeti. De gnoes, in staat om deze regen op te merken
over meer dan 50 kilometer afstand, trekken terug naar het zuiden en sluiten de cirkel. Twee miljoen paar hoeven donderen door de Loliondo, Lobo
en Piaya regio’s van de Noordelijke Serengeti totdat ze eindelijk de rijke vulkanische bodem van de Ndutu vlaktes weer bereiken. En dit gebeurd ieder jaar weer opnieuw, een bijzonder natuurverschijnsel en een geweldige ervaring om mee te maken!

In de Serengeti bevinden zich o.a. de volgende Lodges en Tented Camps:

Serengeti Sopa Lodge ****

Four Seasons Lodge*****

Serengeti Serena Lodge*****

Serengeti Kleins Camp*****

Serengeti Kati Kati Camp****

Mbuzi Mawe Tented Lodge*****

Tortillis Tented Camp****

Ikoma Safari Camp***

Serengeti View Camp***

Nasikia Tented Lodge***

Angani Tented Camp***

Serengeti Under Canvas*****

Serengeti Mawe Camp****

Voor diverse Safari rondreizen, klik hier

De Ngorongoro Conservation Area (NCA) beslaat zo’n 8300 vierkante kilometer. Dit gebied herbergt een prachtige mix aan landschappen, dieren, mensen en archeologische vindplaatsen in Afrika. Bijna drie miljoen jaar geleden torende de Ngorongoro berg hoog naast de Mount Kilimanjaro als één van de hoogste toppen in Afrika. Noordelijke Parken Tanzania

De top van de Ngorongoro Crater (onderdeel van de conservation area) is gevormd door een vulkanische uitbarsting in een tijd dat de oermens zijn eerste stappen op aarde zette. De eerste menselijke overblijfselen zijn gevonden bij de Olduvai Gorge, hier kun je onderweg naar de Serengeti een bezoek brengen aan het museum en je kunt een wandeling de gorges in maken.

Vanaf de Ngorongoro Crater rand, op ongeveer 2300 meter hoogte heb je een adembenemend mooi uitzicht over deze immens grote ‘levende’ Crater. Bijna 700 meter lager leven ca. 30.000 verschillende wilde dieren, op een oppervlakte van ca. 260 km². In de Ngorongoro Crater leven bijna alle wilde dieren, waaronder de Big-5, op de mosgroene uitgestrekte vlaktes, die worden doorsneden door kleine riviertjes, moerassen, bossen, en het witte Lake Magadi. 

De zeer vruchtbare grond in de Ngorongoro Crater is een ideale voedingsbodem en daarom wemelt het er van de wilde (roof)dieren, maar ook olifanten, apen, zebra’s, wrattenzwijnen, struisvogels, diverse gazellen, buffels, wildebeesten, nijlpaarden en zelfs neushoorns komen hier veelvul. De meeste van deze dieren kunnen de Crater in en uit lopen via de steile Crater wanden. Giraffen kom je hier niet tegen, omdat deze met hun (te) lange poten, de steile Crater wanden niet kunnen afdalen.

Op de Ngorongoro Crater kunt u verblijven in de volgende Lodges:

In de Ngorongoro Conservation Area bij de Olduvai Gorge:

Voor diverse Safari rondreizen, klik hier

Het Lake Victoria is Afrika’s grootste meer met een oppervlakte van 68.800 km2, en is daarmee ook het grootste tropische meer ter wereld. Lake Victoria ligt langs de evenaar en vormt de grens van Kenia, Tanzania en Uganda. Het Victoria meer is tevens een belangrijk reservoir van de Witte Nijl.

Noordelijke Parken Tanzania

Activiteiten die je op en rond het meer kunt ondernemen zijn: sportvissen, vogeltours, wandelsafari’s, mountainbike tochten en boot-/kanotours op het meer.

Hotels rond het Victoriameer zijn o.a:

Speke Bay Lodge****

Tilapia Lodge****

Serenity Lodge****

Voor diverse Safari rondreizen, klik hier

Africa Safari Camps

Maasai & Bushmen

In diverse programma’s gaan we een dag naar een Maasai village, waar u kennis maakt hoe het trotse Maasai volk leeft. Het is zelfs mogelijk om een nacht in een ‘echte’ Maasai hut te overnachten. Primitief & avontuurlijk, maar wel met een warm dekbed, een muskietennet en gebruik van een douche en toilet. Bovendien is het eten wat u van de Maasai voorgeschoteld krijgt heerlijk!

Ook bezoeken we Lake Eyasi, het leefgebied van traditioneel levende volken zoals de ‘Hadzabe’ & ‘Dakota’, beter bekend als ‘Bushmen’. Een ‘culturele’ excursie naar deze plekken is een hele leuke en leerzame afwisseling, niet alleen voor volwassenen, maar zeker als u met uw kinderen een safari rondreis Tanzania maakt.

 

Beklimming Kilimanjaro

De altijd besneeuwde top van de Kilimanjaro torent (5895 meter) ver boven het noordelijke land en de bergen van Tanzania uit. Het is niet alleen de hoogste berg van Afrika, maar ook een van de ‘eenvoudigst’ te bereiken hoogste toppen in de wereld. De meeste deelnemers bereiken de top met alleen een wandelstok, noodzakelijke beschermende kleding en een flink portie doorzettingsvermogen. Diegenen die Uhuru Peak (de hoogste top) bereiken, worden beloond met een klimcertificaat.

Africa Safari Camps biedt drie (meest gebruikelijke) routes aan om de top te bereiken, de ‘Marangu’ route, de ‘Machame’ route en de ‘Lemosho’ route. Bij de eerste route wordt er in hutten overnacht en bij de andere in ruime koepeltenten. Er is nog een route, de ‘Mweke’ route, maar die wordt uitsluitend gebruikt om af te dalen.

Africa Safari Camps

Africa Safari Camps

Prijzen

Alle vermelde v.a. prijzen van de safari rondreizen zijn prijzen per persoon en gebaseerd op verblijf in goede middenklasse en luxe accommodaties (***/****) en bij reservering van 7 personen. Voor de overige prijzen per persoon klik door op een van de programma’s N50 t/m N63.

safari zanzibar safari tanzania

Tanzania - Zanzibar