Beklimming Kilimanjaro het dak van Afrika – hoogste berg van Afrika op 5895 meter

HET DAK VAN AFRIKA

De Mount Kilimanjaro is de hoogste vrijstaande berg van Afrika met een top op 5.895 meter hoogte. De Kilimanjaro is eigenlijk een reusachtige uitgedoofde vulkaan met 3 toppen, waar van de ‘Uhuru’ top met 5895 meter de hoogste is. De top van de berg is bedekt met eeuwige sneeuw en duizenden mensen hebben de berg al beklommen, omdat de top voor iedereen die fit genoeg is en over voldoende doorzettingsvermogen beschikt, goed te bereiken is.

Er zijn diverse georganiseerde wandeltrektochten, via verschillende routes naar de Uhuru Peak, het hoogste punt van de Kilimanjaro. Het gebied rond de Kilimanjaro is zeer vruchtbaar en daarom zijn er aan de voet van de berg diverse koffieplantages te vinden.

KLIMAAT KILIMANJARO

De meeste regen valt tussen half maart en begin mei en er valt minder regen tussen begin november en eind december. De meeste regen valt in het bosgebied en aan de zuidkant van de Kilimanjaro berg. de neerslag op de top vn de Kilimanjaro is minimaal en in de vorm van sneeuw. Regen en, hogerop, sneeuw, kan echter op elk moment van het jaar vallen – zelfs in de droogste perioden (januari, februari en september). 

De temperatuur is sterk afhankelijk van de hoogte en het tijdstip van de dag. Op de vlakten rond de Kilimanjaro is de gemiddelde temperatuur ca. 30°C. Vanaf 3000m kan het ’s nachts licht vriezen en ligt de temperatuur overdag tussen 5 en 15 °C. De temperatuur op de top van de Kilimanjaro kan ’s nachts dalen tot ver onder het vriespunt, soms tot -15 graden Celsius.

WAT IS DE BESTE TIJD?

Ieder moment van het jaar kun je de Kilimanjaro beklimmen! Alle seizoenen hebben voordelen – een mooie dag in de regenperiode kan soms voor een prachtig uitzicht zorgen omdat de lucht heel helder is, maar diepe sneeuw en zware regenval kunnen uw reis verstoren of een halt toebrengen. De veiligste maanden zijn half december tot half maart en mei tot oktober.

In de ‘droge’  maanden (januari, februari en september) kun je rekenen op helder, droog weer wat wekenlang kan aanhouden. ’s Morgens is het weer meestal op zijn best en als het al regent, dan is dat meestal pas halverwege de middag. Na langdurige droogte, drogen sommige van de hogere ‘riviertjes’ op.

 

Africa Safari Camps

Beklimming van de Mount Kilimanjaro, het ‘dak van Afrika’

Het beklimmen van de hoogste berg van Afrika, Mount Kilimanjaro is voor veel liefhebbers van de bersport een droom en met Africa  Safari Camps is die droom heel goed te verwezenlijken. De Kilimanjaro met een hoogte van 5895 meter wordt ook wel ‘het dak van Afrika’ genoemd. Het is niet alleen de hoogste berg van Afrika, maar ook een van de relatief makkelijkst te bereiken hoge toppen in de wereld. De meeste deelnemers bereiken de top met alleen een wandelstok, noodzakelijke beschermende kleding en flink portie doorzettingsvermogen. Diegenen die Uhuru Peak (de hoogste top) bereiken, worden beloond met een klimcertificaat.

De altijd besneeuwde top van de Kilimanjaro torent ver boven het noordelijke land en de bergen van Tanzania uit. Het landschap is betoverend mooi en heel gevarieerd. Op de lagere hellingen bevinden zich  voornamelijk bananen, koffie en maisplantages, die in de levensbehoefte van de lokale bevolking voorzien. Eenmaal binnen het Nationale Park verandert het landschap, dichte begroeide regenwouden gaan over in maanlandschappen met een hele speciale plantengroei van reuze cactussen en lobelia’s. Dichter bij de top wordt het landschap steeds ruiger en wordt het gedomineerd door rotsen, sneeuw en ijs.    

Routes beklimming Mount Kilimanjaro Kilimanjaro-route-kaart

Er zijn diverse routes om de ‘Uhuru’ top van de Kilimanjaro bergreus te bereiken, de ‘Marangu’ route, de ‘Machame’ route en de ‘Lemosho’ route en de Rongai route. Er zijn nog meer routes, maar dit zijn de  meest gebruikelijke routes. Er is nog een route, de ‘Mweke’ route, maar die wordt uitsluitend gebruikt om af te dalen.

  • de Marangu route (7-daagse): de meest toeristische, de kortste en de meest voordelige route. In 5 dagen kunt u de top langs de oostelijke kant bereiken en het is de enige route waarbij er in hutten wordt overnacht met bedden en matrassen. Van alle routes op Mount Kilimanjaro is de Marangu
    route de snelste en de goedkoopste route. Deze route heeft de breedste en het meest comfortabele pad om te wandelen en biedt hut accommodaties in
    plaats van kamperen. Wij doen de Marangu route echter in 6 dagen, inclusief een acclimatiseringsdag op 3700 meter hoogte, om de kans van slagen zo groot mogelijk te maken. De Marangu route is de oudste route op de Kilimanjaro ook wel bekend als de ‘Coca Cola’ route.
  • De Machame Route (8-daagse): deze route heeft een hogere kans op succes, omdat de laatste beklimming vanaf Stella point loopt, dat veel dichter bij de Uhuru Peak ligt.  De Machame route is landschappelijk aantrekkelijker en geeft een meer trekking ervaring– als je één keer in je leven ervoor gaat om  de hoogste vrijstaande berg ter wereld te beklimmen, kun je maar beter zoveel mogelijk van het bergbeklimmen genieten.
  • De Lemosho route (9-daagse): de langste route, maar ook mooiste en waarbij je de meeste kans hebt om wilde dieren tegen te komen zoals colobusapen, zebra’s, impala’s, giraffen en zelfs buffels en olifanten. Daarom word je tijdens deze beklimming via de westelijke flank van de Kilimanjaro, een dag begeleidt door een gewapende ranger. Tijdens deze beklimming wordt er overnacht in tenten. De Lemosho Route wordt algemeen beschouwd als de beste route om de Kilimanjaro berg te beklimmen. Ook wij geven deze route de voorkeur vanwege haar schoonheid, afstand en slagingspercentage. Hierlangs heeft een klimmer de meeste kans om de ‘Uhuru’ top op 5895 meter te bereiken en van de mooiste klimervaring te genieten.
  • De Rongai Route (6-daagse): met zijn zacht glooiende helling en de uitstraling van ongerepte wildernis start de Rongai route de Kilimanjaro klim vanuit het noorden en het is er minder druk dan op de meer populaire wandelpaden. De Rongai route voert u langs landerijen, door bossen en alpine heidevelden terwijl de prachtige top dichterbij komt. Op deze route kunt u een extra dag acclimatiseren onder de imposante spitsen van de Mawenzi, voorafgaand aan de slotklim.

Voor alle Kilimanjaro beklimmingen geldt

Het tijdstip van vertrek is afhankelijk van de aankomst. Africa Safari Camps biedt ook een eerste overnachting aan in een comfortabel hotel in Arusha (Outpost lodge) of Moshi (hotel Keys). Bij aankomst op het vliegveld van Kilimanjaro word je opgehaald en naar het hotel in Arusha of Moshi. De volgende dag worden de deelnemers weer opgehaald voor de transfer naar de start van de tocht. Mocht u echter al in Tanzania zijn, dan wordt er een plaats afgesproken waar je opgehaald wordt om te starten met de beklimming van de Kilimanjaro.

All inclusive Kilimanjaro klimpakket

Tijdens de beklimming worden alle maaltijden verzorgd, bestaande uit een uitgebreid ontbijt (brood, eitje, honing, jam, worstjes, thee, koffie en water), lunchbox (sandwiches, bananen, komkommer, wortels, ei, kip) en een avondmaaltijd (soep, pasta/aardappels/rijst, salade/groente, kip/ vlees en een toetje). Er gaat een team van dragers mee (aantal afhankelijk van de grootte van de groep), die alle spullen meenemen. Zelf loop je met alleen een dag rugzakje voor de spullen die je onderweg nodig hebt en water.

Hoogteziekte

Waarom sommige mensen wél, en andere mensen geen hoogteziekte krijgen, is niet duidelijk. Leeftijd, conditie of sekse lijken geen factoren van belang te zijn. De belangrijkste tips die wij kunnen geven ter voorkoming van hoogteziekte zijn:

– Drink zoveel mogelijk water: minstens 2 liter per dag

– Loop zodanig dat je nooit buiten adem raakt. Neem genoeg pauzes onderweg, want er is tijd genoeg. Alleen tijdens de laatste klim zal de gids proberen één tempo aan te houden en de groep bij elkaar te houden

– Op grote hoogte heb je minder weinig trek in eten, maar zorg ervoor dat je toch voldoende eet

Gezondheid en conditie

Wij gaan ervan uit dat iedere deelnemer de beklimming begint met een goede gezondheid en een goede lichamelijke conditie. Gebruikt u speciale medicijnen, laat het ons weten. Alle informatie wordt vertrouwelijk behandeld.

Het bereiken van de top van de Kilimanjaro is een ervaring die je altijd bij zal blijven en iedereen met een goede conditie, het liefst met enige bergervaring, kan met behulp van een ervaren gids en een team van dragers, de besneeuwde top bereiken.

Wat moet ik mee nemen?

• Waterdichte rugzak & dagrugzak (optioneel waterdichte
hoes)
• Slaapzak (comfort temperatuur tot -15 graden Celsius)
Wandelschoenen: belangrijkste item op deze lijst. Zorg ervoor dat de wandelschoenen goed zijn ingelopen voordat u naar de Kilimanjaro gaat!
• warme handschoenen / wanten
• Een hoed met een brede rand
• Warme sjaal
• Sneeuwbril/zonnebril
• Truien
• Trekkingbroek en jack (wind- en waterdicht)
• Shirts met lange mouwen
• 2 of 3 korte broeken
• Voldoende sokken
• Thermisch ondergoed (hemd & broek)
• Zonnebrandcrème
• 2 waterflessen van 2 liter (bij voorkeur cameltassen)
• Hoofdlamp (met extra batterijen & reservelampje)
• EHBO-kit en insectenwerende middelen (deet)
• Benodigde toiletartikelen
• Nordic Walking Poles
• Waterdicht anorak of regenjas
• Een bivakmuts (een wollen muts die het hele hoofd bedekt, op de ogen en de mond na)
• Luchtbed/slaapmat (indien gewenst zorgen wij gratis voor een eenvoudig luchtbed)
• Een lichte, ruimzittende katoenen broek
• Warme jersey/trui (wol)
• 2 of 3 pakjes vochtige doekjes
• Fluitje
• Een paar plastic zakken
• Oprolbaar slaapmatje en een isolatiekussen
• Reiskussen
• Zwitsers zakmes
• Kladbok en pen
• Fototoestel

 

Africa Safari Camps

7 daagse Marangu Route (inclusief 1e overnachting Arusha of Moshi)

Dag 1. Aankomst Kilimanjaro vliegveld – Arusha / Moshi, overnachting
Dag 2. Start beklimming – Marangu Gate (1980m) – Mandara hut (2700m)
Dag 3. Mandara Hut (2700m) – Horombo Hut (3720m)
Dag 4. Horombo Hut (3720m) – Acclimitiseringsdag
Dag 5. Horombo Hut (3720m) – Kibo Hut (4700m)
Dag 6. Kibo Hut (4700m) – Uhuru top (5895m) – Horombo Hut(3720m)
Dag 7. Horombo Hut (3720m) – Marangu Gate(1980m) – Arusha / Moshi
Prijzen: 2-3 personen – € 1395 / 4-6 personen – € 1295
(Eenpersoonstoeslag – € 250)

7-daagse beklimming Kilimanjaro via de Marangu route
  • African Elephant (Loxodonta africana) herd in front of Mount Kilimanjaro, Amboseli National Park, Kenya

Deze avontuurlijke bergbeklimming naar het ‘dak van Afrika’ begint aan de voet van de berg omringd door diverse koffie- en bananenplantages. Vervolgens voert de route ons eerst door een regenwoud en verder over steile paden omhoog naar een woestijnlandschap, om uiteindelijk de besneeuwde top van deze oude vulkaan te bereiken.

Tijdens deze avontuurlijke wandelexpeditie naar de Uhuru top wordt u begeleid door een professioneel team bestaande uit een Engelstalige gids en enkele dragers. De dragers en kok zorgen voor de uitrusting en de maaltijden.

Dag 1: Aankomst vliegveld Kilimanjaro – Arusha

Op het Kilimanjaro vliegveld worden de deelnemers verwelkomd door onze lokale vertegenwoordiger ‘Kilidove’ en naar uw hotel naar keuze in Moshi (Hotel Keys), of Arusha (Oupost lodge) gebracht. Hier verblijft u in comfortabele 2-persoonskamers met douche en toilet. De professionele Engelstalige gids die u tijdens de beklimming gaat begeleiden zal hier een uitgebreide uitleg geven over de beklimming van de Kilimanjaro in de komende dagen. Het verblijf deze eerste nacht is op basis van logies en ontbijt.

Dag 2: Arusha – Mandara hut 2670 m

Na het ontbijt worden we opgehaald en rijden we naar de poort, waar de Marangu route start. Hier moet de gids enige administratieve handelingen plegen, voordat we met de wandelexpeditie kunnen beginnen. Het eerste traject start op een hoogte van 1980 meter en brengt ons via een bosrijke omgeving vol met colobusapen en regenwouden in ongeveer 4 uur naar het Mandara huttenkamp op bijna 2700 meter hoogte. Vlakbij dit camp ligt de Maundi krater met een schitterend uitzicht over de lager gelegen Maasai steppen. ’s Avonds genieten we van een voedzame maaltijd, nemen we met onze gids de dag van morgen nog even door en vallen we moe en voldaan in slaap.

Dag 3: Mandara-Horombo hut 3720 m

Vandaag vroeg uit de veren voor een uitgebreid ontbijt. Vervolgens vervolgen we de expeditie door nevelwouden, die overgaan in Afrikaanse alpenweiden vol met indrukwekkende flora. Hoe hoger we komen des te minder begroeiing we zullen zien. Ook wordt de lucht steeds ijler en zal het wandeltempo daarop worden aangepast. Uiteindelijk bereiken we na ca. 5 uur het volgende huttenkamp Horombo, waar we weer zullen dineren en slapen.

Dag 4: Horombo hut 3720 m

Vandaag blijven we op dezelfde hoogte om goed te kunnen acclimatiseren en zo de kans van slagen om de top van de Kilimanjaro te halen te vergroten. We maken een wandeling in de omgeving en genieten van diverse uitzichtpunten.

Dag 5: Horombo-Kibo hut 4.700 m

Na het ontbijt volgen we de route verder omhoog naar 4.700 meter. Al snel verandert het landschap in een ruig woestijn landschap versierd door gigantische cactussen en lobelia planten. Na ongeveer 5 uur klimmen komen we aan bij de Kibo, de laatste hut voor de beklimming naar de top! We eten vroeg en gaan lekker uitrusten, want voor middernacht moeten we er alweer uit voor de beklimming naar de top van de Kilimanjaro.


Dag 6: Kibo-Uhuru Peak 5.895 m – Horombo hut 3.700 m

Even voor middernacht, om ca. 23.00 staan we op, eten een snack en beginnen met de klim naar de top. Over een zandpad lopen we in 5-6 uur naar William’s point op rand van de krater (5681 m). Hier rusten we even uit om vervolgens in ongeveer 2 uur door te klimmen naar de Uhuru Peak, met 5.895 meter het hoogste punt van heel Afrika. Wow, we hebben het gehaald en alle inspanningen worden beloond met een enorme adrenaline kick en een adembenemende zonsopkomst!

Vanaf de top dalen we weer af en komen we na 6-7 uur weer aan in het Horombo huttenkamp. Na de avondmaaltijd vallen we moe maar zeer voldaan in slaap!

Dag 7: Horombo – Marangu gate – Arusha / Moshi

Na een goed ontbijt dalen we in ongeveer 5 uur weer af naar het beginpunt van de expeditie. Vanaf hier wordt u naar uw start hotel in Arusha of Moshi gebracht om  de niet gebruikte bagage op te halen. Ook kunt u hier tegen een kleine vergoeding gebruik maken van een badkamer om u op te frissen, of u boekt hier voor een extra overnachting? 

7 daagse Rongai Route (inclusief 1e overnachting Arusha of Moshi)

Dag 1. Aankomst Kilimanjaro vliegveld – Arusha / Moshi, overnachting
Dag 2.  Arusha – Rongai Gate (1950m) – Rongai cave camp (2830m)
Dag 3. Rongai Cave Camp (2830m) – Kikelelwa Cave Camp (3600m)
Dag 4. Kikelelwa Cave Camp (3600m) – Mawenzi Tarn Camp (4330m)
Dag 5. Mawenzi Tarn Camp (4330m) – Kibo Camp (4703m)
Dag 6. Kibo Camp (4703m) – Uhuru Peak (5895m) – Horombo hut (3720m)
Dag 7. Horombo Hut(3720m) – Marangu Gate(1980m) – Arusha / Moshi
Prijzen: 2-3 personen – € 1595 / 4-6 personen – € 1575

8 daagse Machame Route (inclusief 1e overnachting Arusha of Moshi)

Dag 1. Aankomst Kilimanjaro vliegveld – Arusha / Moshi, overnachting
Dag 2. Arusha / Moshi – Machame gate(1800m) – Machame camp (3000m)
Dag 3. Machame Camp (3000m) – Shira Camp (3800m)
Dag 4. Shira camp (3800m) – Barranco Camp (3950m)
Dag 5. Barranco camp (3950m) – Karanga Valley Camp (3995m)
Dag 6. Karanga Valley (3995m) – Barafu Camp (4600m)
Dag 7. Barafu (4600m) – Uhuru Peak (5895m) – Mweka Camp (3100m)
Dag 8. Mweka Camp(3100m) – Mweka Gate(1800m) – Arusha / Moshi
Prijzen: 2-3 personen – € 1795 / 4-6 personen – € 1695
(Eenpersoonstoeslag – € 275)

9 daagse Lemosho Route (inclusief 1e overnachting Arusha of Moshi)

Dag 1. Aankomst Kilimanjaro vliegveld – Arusha / Moshi, overnachting
Dag 2. Arusha / Moshi – Londoross Gate(2360m) – Mkubwa Camp (2895m)
Dag 3. Mkubwa Camp (2895m) – Shira Camp1 (3505m)
Dag 4. Shira Camp1 (3505m) – Shira Camp2 (4200m)
Dag 5. Shira Camp2 (4200m) – Barranco Camp(3976m)
Dag 6. Barranco Camp (3976m) – Karanga Valley Camp (3995m)
Dag 7. Karanga Valley (3950m) – Barafu Camp (4600m)
Dag 8. Barafu Hut(4600m) – Uhuru top (5895m) – Mweka Camp (3100m)
Dag 9. Mweka Camp (3100m) – Mweka Gate (1800m) – Arusha / Moshi
Prijzen: 2-3 personen – € 1895 / 4-6 personen – € 1795
(Eenpersoonstoeslag – € 325)

9-daagse Kilimanjaro Trekking via de  Lemosho Route 

Het beklimmen van de Kilimanjaro, met 5.895 meter de hoogste berg van Afrika, is een zeer indrukwekkende ervaring! Tijdens deze relatief makkelijke bergwandeltocht komen we in contact met diverse soorten landschappen, beginnend aan de voet van de berg met plantages en regenwouden en verder over steile paden omhoog naar een woestijnlandschap om uiteindelijk de besneeuwde top van deze oude vulkaan te bereiken. De klimtocht wordt begeleid door ervaren gidsen, dragers en koks (aantal afhankelijk van de grootte van de groep. Tijdens de Lemosho route wordt er overnacht in koepeltenten (alleen of met 2 personen).

Om de top van de Kilimanjaro op een verantwoorde manier te beklimmen via de Lemosho route is de 9-daagse klimtocht, inclusief de aankomst dag en nacht in Moshi of Arusha in een comfortabel hotel, de beste optie. Maar liefst 99% van de deelnemers heeft tot nu toe de top gehaald. Het is ook de minst toeristische en meest spectaculaire route, mede vanwege de wilde dieren de je hier tegen kunt komen. De totale wandelafstand is ongeveer 62 km naar de top en ongeveer 38 km afdalen.

Dag 1: Aankomst vliegveld Kilimanjaro – Arusha / Moshi

Op het Kilimanjaro vliegveld worden we opgewacht door onze lokale vertegenwoordiger ‘Kilidove’ en naar naar uw hotel naar keuze in Moshi (Hotel Keys), of Arusha (Oupost lodge) gebracht, middenklasse hotels met een zwembad en comfortabele 2-persoonskamers met douche en toilet. De professionele Engelstalige gids die u tijdens de beklimming gaat begeleiden zal hier een uitgebreide uitleg geven over de beklimming van de Kilimanjaro in de komende dagen. Deze eerste nacht verblijft u op basis van logies en ontbijt.

Dag 2: Moshi Londorossi Gate (2100 m) – Mti Mkubwa Camp (2750 m) Duur: ca. 3 uur, 6 km.  Omgeving: Tropisch regenwoud

Na het ontbijt vertrekken we naar de Londorossi Park poort, aan de westkant van de  Kilimanjaro. Hier moeten de nodige administratieve handelingen worden verricht voordat we aan de klim kunnen gaan beginnen. De eerste dag naar Mti Mkubwa camp is een eenvoudige route over een bospad door het tropische regenwoud omhoog. We komen veel apen en tropische vogels tegen en we kunnen ook zebra’s, impala’s en giraffen tegenkomen. Omdat er ook buffels en olifanten rondlopen worden we  begeleid door een bewapende ranger. Aangekomen bij het Mti Mkubwa Camp genieten we van de omgeving en van het avondeten.

Dag 3: Mti Mkubwa Camp (2750 m) – Shira  Camp1 (3505 m) Duur: ca. 8 uur, 9 km. Omgeving: Moorland (maanlandschap)

Vandaag verlaten we het tropische regenwoud en komen we in een maanachtig landschap van alleen zand en steen en hier en daar een paar cactussen, lobelia’s en protea’s. Na de lunch doorkruisen we Shira Caldera, een hoog woestijn plateau. Shira is de derde vulkaan op de Kilimanjaro gevuld met lava afkomstig van de Kibo top.

Dag 4: Shira Camp1 (3505 m) naar Shira Camp2 (3820 m) Duur: ca. 4 uur, 6 km. Omgeving: Moorland (maanlandschap)

Na het ontbijt vervolgen onze tocht over het Shira Plateau, we passeren de  Shira Cathedral, bestaande uit reusachtige rotsen. Eenmaal aangekomen bij Shira camp 2 geniet je van de mooiste uitzichten van de hele berg, de ijswanden van Kibo, en de rotswand van het Shira Plateau. Ook het uitzicht op Mount Meru is geweldig.

Dag 5: Shira2 Camp (3820 m) – Lava Tower (4630 m) – Barranco Camp (3950 m). Duur: ca. 7 uur, ongeveer 11 km. Omgeving: Woestijn

Na het ontbijt, verlaten we het maanlandschap en doorkruisen we een lava landschap. We passeren  de Lava Tower op 4630 meter, en dalen vervolgens rustig af naar de Barranco vallei op 3950 meter, aan de voet van de Kibo top. Het Barranco kamp kenmerkt zich door steile rotswanden, en diepe afgronden.

Dag 6: Barranco Camp (3975 m) – Karanga Valley Camp (4000 m) Duur: ca. 4 uur, ongeveer 6 km. Omgeving: Woestijn, ijs en sneeuwvelden

Het pad gaat nu steil omhoog uit de Barranco Valley naar de zuidoostelijke flank van Kibo, met geweldige uitzichten over de ijsvelden. We passeren Karanga Valley, met prachtige uitzichten op de zuidelijke gletsjer.

Dag 7: Karanga Valley Camp (4000 m) – Barafu Camp (4660 m) Duur: ca. 4 uur, ongeveer 5 km. Omgeving: Woestijn, ijs en sneeuwvelden

Na het ontbijt vervolgen we onze klimtocht langs imposante ijswanden en sneeuwvelden, naar het Barafu Camp (Barafu betekent ijs), de top komt nu erg dicht bij! Dit is de voorlaatste dag tot de top, dus we doen het rustig aan. ’s Avonds krijgen we een briefing voor de volgende dag (komende nacht), voor de lange tocht die ons naar de top op 5.895 meter zal brengen. We gaan een korte rust tegemoet!

Dag 8: Barafu (4660 m) – Uhuru Peak (5896 m) – afdaling naar Mweka Camp op 3100 m Duur: ca. 12-14 uur, ongeveer 20 km. Omgeving: Sneeuw/ijs velden, maanlandschap

Om 23.00 staan we op om tussen 24.00 en 01.00 te beginnen aan de beklimming naar de top. We klimmen in ongeveer vijf tot zes uur naar Stella Point (prachtige uitzichten), hier rusten we even en in ongeveer twee uur klimmen we verder naar de werkelijke top; Uhuru Peak. Nadat we hier foto’s hebben genomen van een onvergetelijke zonsopgang, kan de afdaling beginnen. Van Uhuru Peak dalen we eerst naar Barafu Camp, rusten even en dan dalen we verder naar Mweka Camp. Hier aangekomen hebben we een tocht gemaakt met klimmen en afdalen van 12 tot 14 uur. Moe, maar zeer voldaan zoekt iedereen waarschijnlijk na de maaltijd direct zijn bed op voor een welverdiende (nacht)rust.

Dag 9: Mweka Camp (2800 m) – Mweka Gate (1980 m) Duur: 3 tot 4 uur. Omgeving: Moorland, tropisch regenwoud

Na het ontbijt vervolgen we de terugtocht via de Mweka (afdaal)route, waar we het laatste gedeelte weer afdalen door het tropische regenwoud met diverse bergriviertjes. Aangekomen bij de poort, worden we naar het hotel in Arusha gebracht. Hier halen we onze overige bagage op, kunnen een douche nemen en omkleden. Vervolgens worden we terug gebracht naar het vliegveld in Kilimanjaro of naar het startpunt in Mto wa Mbu, voor de komende 8-daagse safari, op zoek naar o.a. de big 5.

7-DAAGSE MARANGU ROUTE (inclusief 1e overnachting bij aankomst)

2p 3p 4p 5p 6p
€ 1395
€ 1395
€ 1345 € 1295 € 1295

8-DAAGSE MACHAME ROUTE (inclusief 1e overnachting bij aankomst)

2p 3p 4p 5p 6p
€ 1795
1795
€ 1695 € 1695 € 1695

9-DAAGSE LEMOSHO ROUTE (inclusief 1e overnachting bij aankomst)

2p 3p 4p 5p 6p
€ 1895
€ 1895
€ 1845 € 1795 € 1775

7-DAAGSE RONGAI ROUTE (inclusief 1e overnachting bij aankomst)

2p 3p 4p 5p 6p
€ 1595
€ 1595
€ 1575 € 1575 € 1575

Prijzen in Euro’s voor personen vanaf 16 jaar


Toeslag voor een persoon € 250,- (Marangu) / € 275,- (Machame) / € 325,- (Lemosho) / € 300,- (Rongai)

Aankomstdata: dagelijks vanaf 1 januari 2016 t/m 31 augustus 2017

In de reissom inbegrepen:

• Alle transfers, ook van de luchthaven Kilimanjaro retour
• Eerste overnachting in Arusha (Outpost Lodge) of Moshi (Hotel Keys), op basis van logies en ontbijt
• Professionele, ervaren en vriendelijke berggidsen
(1 per 2 cliënten) en crew
• Dragers voor de bagage, u loopt alleen met een dagrugzakje
• Alle voor de Kilimanjaro klimtocht relevante entrées, kampeergelden en reddingskosten
• Evaculatie op dringende medische gronden door AMREF Flying doctors
• Accommodatie en maaltijden zoals beschreven in de diverse route beschrijvingen (Marangu route is de enige route met verblijf in Hutten)
• Kampeervoorzieningen bij alle andere routes (keukentent, 2-persoons ruime speciale koepeltenten, kampeertafels en stoelen)
• Alle maaltijden
• Drinkwaterfilter voor het zuiveren van water tijdens het verblijf op de berg
• EHBO-kit
• Pulse-oximeter en extra zuurstof
• Luchtbedden om te slapen

Niet in de reissom inbegrepen:

• Internationale retourvlucht Kilimanjaro of een combinatie vlucht (heen Kilimanjaro en terug vanaf Zanzibar of Dar es Salaam), indien verlenging Zanzibar
• Visum $ 50 (bij aankomst zanzibar te betalen)
• Overige dranken
• Persoonlijke spullen, zie hiervoor de uitgebreide paklijst

• Fooien (verplichte fooi voor de drager ca. $ 150 per deelnemer, ter plaatse te betalen)
• Reis- & annuleringsverzekering

safari zanzibar safari tanzania

Tanzania - Zanzibar