Safaris Zuidelijke Parken Tanzania

Maak een safari rondreis door een of meer Zuidelijke Parken Tanzania, zoals Saadani, Mikumi, Selous en Ruaha en geniet een aantal dagen na op witte zandstranden met wuivende palmbomen in een exotisch Beach Resort op tropisch Zanzibar

Hieronder treft u een selectie van onze meest populaire safaris door één of meer Zuidelijke Parken van Tanzania. Wilt u liever een offerte ‘op maat’? Klik hier…

Africa Safari Camps

Korte Safaris Selous (3 t/m 6 dagen)

Africa Safari Camps

Africa Safari Camps

Africa Safari Camps

Zuidelijke Parken Tanzania

De Zuidelijke Parken Tanzania zoals Saadani en Mikumi en de immens uitgestrekte Selous en Ruaha zijn misschien minder bekend als de Noordelijke Parken Tanzania, maar zeker niet minder spectaculair voor een onvergetelijke safari rondreis. Ieder park heeft zijn eigen bijzonderheden, dat deze Zuidelijke Parken Tanzania zo uniek maakt. 

Het Saadani Nationaal Park ligt niet ver van  Dar es Salaam en is het enige wildreservaat dat aan de Indische Oceaan grenst. Tijdens een bezoek aan dit bijzondere Nationale Park verblijven we in Bagamoyo, een voormalige missiepost van de ontdekkingsreiziger Livingstone en nu een leuke badplaats met culturele bezienswaardigheden.

Het Mikumi National Park is het het vierde grote wildpark van Tanzania en ligt tussen de Udzungwa Mountains en het veel grotere Selous game reserve.

De Selous Game Reserve is het grootste wildreservaat van Tanzania en het meest ongerepte natuurpark in heel Afrika. Een heel groot voordeel van het maken van game drives door de Selous is dat je hier overal met een safari-jeep mag rijden en daardoor heel dicht bij de wilde dieren kunt komen. In de Selous heeft Africa Safari Camps een eigen Safari Camp op een ideale plek voor het maken diverse avontuurlijke game drives, bootsafari’s en bushwalks. Volgens safari experts is de Selous het beste safaripark van heel Afrika, voor het maken van game drives per jeep, te voet en over de machtige Rifuji rivier.

Het Ruaha National Park is dankzij de toevoeging van het Usanga game reserve nu het grootste Nationale Park in Tanzania geworden.

Alle parken in het zuiden van Tanzania zijn perfect te combineren met een verblijf in een van onze Beach Resorts op exotisch Zanzibar.

Nationale Parken Tanzania

Zuidelijke-Parken-Tanzania

Het Saadani Nationaal Park ligt op ca. 2,5 uur rijden van Dar es Salaam en heeft een oppervlakte van ongeveer 1.100 km² en is het enige wildreservaat dat aan de Indische Oceaan grenst. Hierdoor kun je olifanten en andere wilde dieren op het strand zien lopen. Het klimaat is erg warm en vochtig waardoor er een unieke combinatie van flora en fauna is ontstaan.

Zuidelijke Parken Tanzania

In het Saadani National Park leven ongeveer 30 soorten grote zoogdieren zoals buffels, olifanten, leeuwen, zebra’s, bushbokken en verschillende antilopensoorten, reptielen, heel veel exotische vogels, meer dan 40 soorten vis, de groene schildpad, de walvis en dolfijnen. Het kan zomaar gebeuren dat je ‘s morgens vroeg een olifant ziet badderen in de zee, of spelende apen op het strand en leeuwensporen in het witte zand.

Dwars door het Saadani park stroomt de Wami rivier waar weer heel veel nijlpaarden en krokodillen leven. Langs de oevers kun je grote hagedissen waarnemen en in overhangende takken zitten diverse kleine exotische vogels.

Vlakbij dit park ligt het leuke badplaatsje Bagamoya, wat een goede uitvalsbasis is om het Saadani Park te ontdekken. Dit jongste Nationale Park kun je in 1 dag met een safari jeep goed ontdekken.

Als bezoeker van Saadani is het zeer aan te raden om deel te nemen aan een bootsafari over de kronkelende Wami rivier, waarbij je heel veel nijlpaarden, krokodillen, hagedissen en veel verschillende exotisch vogels zult zien.

Voor diverse Safari’s Selous & Zanzibar, klik hier

Het Mikumi National Park ligt op ongeveer 5 uur rijden van Dar es Salaam. Mikumi is met een oppervlakte van 3.250 km² het vierde grote wildpark van Tanzania en ligt tussen de Udzungwa Mountains en het veel grotere Selous game reserve. Het Mikumi National park is een mooi, toegankelijk en gevarieerd natuurpark en is uitstekend te combineren met een verblijf op Zanzibar en in combinatie met de parken Saadani en Selous.

Zuidelijke Parken Tanzania

In het Mikumi National Park leven veel olifanten, maar ook buffels, giraffen, wildebeesten, sabelantilopen, impala’s, kudu’s, bavianen, wrattenzwijnen en zebra’s. Deze trekken weer roofdieren zoals leeuwen en luipaarden en er zijn zelfs groepjes wilde honden gezien. Op de neushoorn na kun je hier dus de Big 5 tegenkomen.

In de hippopool, waar je uit de jeep mag en kunt rondlopen, liggen nijlpaarden en krokodillen. Langs de oevers scharrelen exotische vogels, waaronder de bijzondere hamerkopvogel. Een prima plek voor een picknick lunch! Dwars door het park stroomt van het zuiden naar het noorden de Mkata rivier, die vervolgens overgaat in de Wami rivier en zijn weg zoekt naar de Indische Oceaan aan de Oostkant van Tanzania.

Voor diverse Safari’s Selous & Zanzibar, klik hier

De Selous Game Reserve is met 54.600 km², het grootste wildreservaat van Tanzania en het meest afgelegen en onontgonnen wildbeschermingsgebied in Afrika. De Selous is enorm rijk aan wilde dieren, hier leven meer dan 100.000 olifanten, bijna 160.000 buffels en de grootste kuddes nijlpaarden van het hele continent Afrika.

Zuidelijke Parken Tanzania

Dwars door de uitgestrekte Selous Game Reserve, stroomt de machtige Rufiji rivier waarin reusachtige grote krokodillen voorkomen. In de overweldigende natuur op het land van de Selous leven heel veel leeuwen, luipaarden, wrattenzwijnen, gnoes, zebra’s, kudu’s, elanden en diverse antilopen en er worden regelmatig wilde honden gesignaleerd. Ook voor vogelliefhebbers is de Selous een waar Walhalla, want de Selous herbergt maar liefst meer dan 350 soorten exotische vogels.

Een heel groot voordeel van het maken van game drives door de Selous is dat je hier (nog) niet op de paden hoeft te blijven en zodoende heel dicht bij de wilde dieren kunt komen. Mede omdat de Selous moeilijk toegankelijk is en de Selous nog niet zo bekend bij het grote publiek is het in de Selous nog erg rustig, je kunt hier uren rijden zonder dat je andere jeeps tegenkomt.  Het landschap is zeer divers en wordt versierd door veel reusachtige baobab bomen en prachtige palmen.

De Selous wordt gevoed door de Rufiji rivier, die uitmondt in de Indische Oceaan. De rivier heeft midden in het park 5 meren gevormd en dit is het populaire game-drive gebied, waar zich de meeste wilde dieren bevinden. Omdat het hier een open terrein is en de leeuwen altijd in dit gebied te vinden zijn is dit een van de meest succesvolle plekken voor het spotten van een “kill”. Door ervaren Afrika kenners wordt de Selous als het beste safari gebied in de wereld beschreven.

E zijn relatief weinig Lodges en Tented Camps in de immens uitgestrekte Selous, maar van de mooiste en best betaalbare Safari Camps vindt u vlak bij de airstrip en de gate:

Voor diverse Safari’s Selous & Zanzibar, klik hier

Zuidelijke Parken Tanzania
Udungwa Mountains – Sanje Watervallen

De Udzungwa Mountains liggen ten westen van Dar es Salaam en je kunt er komen via Mikumi. Het gebergte beslaat zo’n 10.000 km² tussen Mikumi en Ruaha en ongeveer 2.000 km² daarvan is een Nationaal Park en werd in 1992 door Prins Bernhard officieel geopend. In de Udzungwa Mountains met toppen tot boven de 2.500 meter hoogte kun je prachtige wandelingen maken als afwisseling tussen de safari’s in de Parken Mikumi, Selous en Ruaha.

De Udzungwa Mountains zijn heel belangrijk voor de omliggende gebieden, omdat het de plantages voorziet van voldoende water. De thee, koffie, en elektriciteit zouden hier niet aanwezig zijn zonder de Udzungwa Mountains. De regen valt vooral in maart tot mei en in november en december valt er ook de nodige regen. Het droge seizoen is in juni tot en met oktober met een maximale temperatuur van 27 graden Celsius.

Onder begeleiding van een gids kun je de meest populaire wandeling maken door een oerwoud naar de prachtige Sanje waterval, die honderden meters naar beneden klettert. Het is een pittge klim, maar eenmaal boven word je beloond met een prachtig uitzicht over het Tanzaniaanse landschap en de gigantische waterval. De wandeling heen en terug is een volle dagexcursie.

Voor diverse Safari’s Selous & Zanzibar, klik hier

Het Ruaha National Park is dankzij de toevoeging van het Usanga game reserve met nu in totaal 20.226 km² oppervlakte, het grootste Nationale Park in Tanzania geworden. Dwars door het Ruaha Park stromen de Ruaha-, Mwagusi- en Jongomero rivieren die in het droge seizoen de voornaamste bron van water zijn. Het is een genot om aan het einde van een inspannende game drive dag te relaxen op een idyllische plek aan de Ruaha rivier, met zicht op de nijlpaarden en de vele bijzondere vogels.

Zuidelijke Parken Tanzania
RUAHA NATIONAAL PARK

Naast grote aantallen olifanten is Ruaha National Park een waar paradijs voor vogelliefhebbers, want er komen hier meer dan 500 verschillende soorten exotische vogels voor. Ook de bijzondere Kudu, waarvan het mannetje prachtige spiraalvormige horens heeft en de sabel antilope met zijn lange gebogen hoorns komen in Ruaha voor. Ook is Ruaha een leefgebied van leeuwen, luipaarden, cheetahs, giraffen, zebra’s, elanden, wrattenzijnen, impala’s, jakhalzen de bedreigde wilde honden.

Het bijzondere van het Ruaha Nationaal Park is ook, dat wanneer het regentijd is in de Selous, in Ruaha de droge periode alweer is begonnen. Door de uitgestrektheid van Ruaha, kun je hier makkelijk meerdere dagen verblijven.

Mogelijke accommodaties zijn:

Tandala Safari Camp**** (ons basiscamp)

Ruaha River Lodge****

Mwagusi Camp****

Voor diverse Safari’s Selous, Ruaha & Zanzibar, klik hier

safari zanzibar safari tanzania

Tanzania - Zanzibar